Play-Icon

2025-02-04

Ulricehamns kommun stärker projektstyrningen med Antura!

Ulricehamns fastighetsverksamhet och plan- och exploateringsenhet har valt Antura som sitt nya projekt- och portföljverktyg. Målet är att effektivisera verksamheten och stärka styrningen av sina projekt. Implementeringen av verktyget är redan i gång, och de driver nu ett omfattande införandeprojekt som syftar till att skapa långsiktigt hållbara arbetssätt. Verktyget förväntas bland annat frigöra tid för projektledare, minska administrationen och lägga grunden för en mer strategisk och proaktiv verksamhetsutveckling.

Omfattande förändringsarbete
Införandet av Antura innebär en djupgående förändringsresa för förvaltningarna med fokus på att etablera en strukturerad projektstyrning, erbjuda projektledarna ett heltäckande stöd och skapa en bättre balans mellan administration och verksamhetsutveckling. Det inkluderar även att förbättra uppföljningen av effektmål, standardisera arbetssätt och sprida best practice till alla kommunens olika förvaltningar. 

En central del av projektet var att integrera Antura med kommunens ekonomisystem och personalsystem. Dessutom införs Single Sign-On (SSO) för att förenkla användarhantering. Verktyget erbjuder nu också stöd för dokumenthantering, projekttyper, mallar och styrande dokument, allt anpassat för att möta deras specifika behov.
 
Fokus på nyckelfunktioner i Antura
Under den inledande fasen har kommunen implementerat flera av Anturas nyckelfunktioner, bland annat: 

  • Användarhantering och behörigheter för att säkerställa rätt åtkomstnivåer. 

  • Projektmodeller och mallprojekt som främjar enhetliga och effektiva arbetssätt. 

  • Dokumenthantering och tidplanering för att skapa struktur och tydlighet i projekten. 

  • Ärende- och riskhantering för att hantera utmaningar på ett proaktivt sätt. 

  • Lägesrapportering och kostnadshantering som stöd för uppföljning och budgetering. 

  • Tidrapportering för projektresurser och export av rapporterad tid till ekonomisystemet.

Stöd för externa samarbetspartners
En annan viktig del av implementeringen har varit att skapa förutsättningar för ett smidigt samarbete med externa entreprenörer och samarbetspartners. Under de intensiva månaderna av implementering utvecklades även en inloggningslösning via Mobilt BankID för externa parter. Detta har bidragit till ökad effektivitet och förbättrad dokumentkvalitet. Resultatet är inte bara bättre projektstyrning utan också en betydande minskning av administration för externa aktörer. Dessutom samlas samtliga åtgärder och uppgifter nu på ett strukturerat sätt i Antura. 

– Med Antura får vi både struktur och transparens i våra projekt. Det innebär att vi kan följa upp projektens resultat och realisera våra effektmål på ett helt nytt sätt, säger Anton Wistberg, huvudprojektledare för införandet hos Ulricehamns kommun. 
 
Fastighetsverksamheten har redan kommit igång med Single Sign-On (SSO) och inloggning via Mobilt BankID för externa. I samband med det var utfallsintegrationen också färdig och konfigurerad, samt tidrapporteringen integrerad så att rapporterade timmar automatiskt överförs till deras ekonomisystem. Implementeringen av dessa funktioner slutfördes på mindre än tre månader – en imponerande prestation med tanke på den komplexa kravbilden! 

Nästa fas i implementationen, som kommer påbörjas under året, innefattar ytterligare funktioner såsom resurshantering och effekthantering. 

– Vårt mål är att implementera verktyget brett i organisationen, och vi ser redan nu möjligheterna att effektivisera för andra verksamheter i kommunen, säger Kajsa Leidek, utvecklingsledare på Ulricehamns kommun.  

Ledningens stöd har varit avgörande
Ett starkt och tydligt ledarskap har visat sig vara en nyckelkomponent för projektets framgång. Genom att engagera alla berörda parter, säkerställa att de nya arbetssätten integreras i den dagliga verksamheten och integrerat Antura med interna system har kommunen lagt grunden för en hållbar förändringsresa. Detta har också stärkt organisationens förmåga att möta framtida utmaningar med större förtroende och struktur.
 
– Antura är nu en central komponent i vårt arbete med att förbättra projektstyrningen och skapa långsiktigt värde. Vi ser fram emot att fortsätta utvecklas tillsammans med verktyget och nå nya höjder i vårt arbete, avslutar Anton. 

Antura tackar för det förtroende som Ulricehamns kommun har visat och ser fram emot att fortsatt stödja både fastighetsverksamheten och plan- och exploateringsenheten i deras arbete.
 
– Med starkt ledningsstöd och ett tydligt verksamhetsfokus har Ulricehamns kommun redan uppnått betydande framsteg i implementeringen. Det är inspirerande att se engagemang och kompetens från hela organisationen, säger David Spjuth, Senior Verksamhetskonsult och projektledare på Antura.